Energiainfra ja uudet energiateknologiat
Energialähteet ja polttoaineet (Tuulivoima)
Suunnittelu- ja konsulttipalvelut
Tuulivoima
Ympäristöteknologia
Pietarsaaren satama on tuulivoimaprojektien mahdollistaja
Tuulivoiman asema kotimaisessa energiapaletissa on vankka: tuulivoiman osuus sähköntuotannosta kasvoi viime vuoden aikana reilusti ja ohitti toisena pitkään olleen vesivoiman. Koko vuoden sähkönkulutuksesta tuulivoimalla katettiin jo 24 prosenttia.
Tuulivoimalla tuotettiin viime vuoden aikana 19,8 terawattituntia (TWh) sähköä, mikä nostaa sen ydinvoiman jälkeen Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotannon muodoksi.
Tuulivoima on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto, jota on rakennettu jo vuodesta 2019 lähtien markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea. Kaikesta Suomen tuulivoimasta on rakennettu ilman tukea 70 prosenttia.
Tuulivoiman selling pointit tunnetaan alalla jo varsin hyvin: kyseessä on markkinaehtoinen, päästötön sähköntuotantotapa, jonka kasvupotentiaali on omaa luokkaansa. Vihreän siirtymän suuret teolliset investoinnit – kuten vety – eivät nekään pääse lähtöruutua pidemmälle ilman puhdasta sähköä, jonka tuulivoima tuottaa.
Tuulivoimaprojektien luottopakki
Tuulivoiman investoinnit ovat keskittyneet Länsi-Suomeen – ja erityisesti Pohjanmaa on profiloitunut tuulivoimamaakuntana. Kun massiiviset tuulivoimaprojektit rantautuvat Suomeen, tarvitaan luonnollisesti satama, joka pystyy ottamaan kopin isostakin toimituksesta.
Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala kertoo, että satamalla on vahvat näytöt tuulivoimaprojekteista.
Maantiekuljetuksia tarvitaan tyypillisen tuulivoimaprojektin yhteydessä yli 150 kappaletta, joten logistiikan pitää rullata hyvin, Hakala toteaa.
Tuulivoimaprojektien massiiviset kuljetukset virtaavat vaivatta satamasta sisämaahan – kiitos sataman viimeaikaisten investointien. Näistä tärkein on vuonna 2023 satamassa käyttöön otettu 140 tonnia nostava Liebherr-satamanosturi, joka tuli taistelupariksi olemassa olevalle Gottwald-satamanosturille.
Valmiiksi mietitty konsepti ja esteettömyys on iso juttu tuulivoimaprojektien onnistuneen logistiikan kannalta. Isossa kuvassa auttaa, että noin neljäsosa nyt suunnitellusta uudesta tuulivoimakapasiteetista sijaitsee alle 200 km säteellä Pietarsaaresta.
Maalla ja merellä
Hakalan mukaan Pietarsaaren satama on täysillä mukana tekemässä vihreää siirtymää maalla – ja myös merellä. Uusiutuvan energian yhtiö OX2 on kehittänyt muutaman vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa: Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä.
Kaavaillut kolme merituulivoimapuistoa voisivat luoda koko elinkaarensa aikana (eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa) yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaa kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana.
Merituulivoiman arvioidaan olevan tulevaisuudessa hyvinkin keskeisessä roolissa sähköntuotannossa, vähäpäästöisen teollisuuden kasvuedellytysten luomisessa ja Suomen hiilineutraaliuustavoitteiden saavuttamisessa. Lisäksi hallitus on esittänyt uutta lainsäädäntöä sääntelemään merituulivoiman hankekehitystä Suomen talousvyöhykkeellä.
Operaattorille tarvetta
Merituulivoiman edunsaajia ovat esimerkiksi juuri Pietarsaari ja sen ympäristö. Yksin Laine-merituulivoimapuiston taloudelliset vaikutukset Pietarsaareen ja sen ympäristöön ovat merkittävät: Laine voisi työllistää suunnittelu- ja rakentamisvaiheissa sekä käyttöaikana noin 13 000 henkilötyövuotta ja tuottaa kunnille ja valtiolle noin 7,3 miljardia euroa veroja.
Pietarsaaren satamalla on esisopimus OX2:n kanssa Laine-puiston käyttö- & kunnossapitotukikohtana (O&M) toimimisesta. Hakala toteaa, että merituulivoimapuisto ei ole todellisuutta vielä vuosikausiin, mutta jahka Laine on toiminnassa, satama on sille elintärkeä napanuora mantereelle.
Pietarsaari on lähin satama ja meiltä tulee lähtemään liikennettä Laineelle päivittäin.
Lisätietoja: portofpietarsaari.fi
Teksti: Sami J. Anteroinen