Hyvinvointi
Yrityskulttuuri
Työelämä tarvitsee mielen huoltoa
Kuullaksen uudenlainen valmennuspalvelu tarjoaa keinoja koko henkilöstön hyvinvoinnin vahvistamiseen
Kuvassa osa Kuullas-valmentajista. Kuullas-valmentajia tällä hetkellä jo noin 30 ja joukko kasvaa koko ajan.
Työelämän paineet ja epävarmuus ovat monessa organisaatiossa arkea. Kun työn imu hiipuu ja henkinen kuormitus kasvaa, myös työntekijän sitoutuminen alkaa horjua. Tuoreen kyselyn mukaan jo yli puolet työntekijöistä olisi valmiita vaihtamaan työpaikkaa, jos henkisestä hyvinvoinnista ei huolehdita. Yksi ratkaisu on tuoda mielen valmennus osaksi työpaikan arkea matalalla kynnyksellä ja yksilöllisesti.
Minut ajoi Lahdesta maailmalle se, että haluan tutkia ja innovoida. Kymmenen vuotta Keski-Euroopassa ja Iso-Britanniassa sekä monipuolinen ymmärrys business- ja mielen valmentamisen maailmasta saivat kyseenalaistamaan vanhoja, kankeita mielenterveyden kaavoja ja haastamaan niitä, kertoo valtakunnallisesti toimivan, mutta kansainväliseksi tähtäävän Kuullas -mielenvalmennusyrityksen toinen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Irina Krohn.
Keskeinen oivallus kaiken takana on, että tuloksellisuus ja hyvässä iskussa pysyminen edellyttävät, että fysiikan rinnalla kehitetään ja huolletaan jokaisen työntekijän mieltä. Intohimomme on mahdollistaa mielen valmennus niin monille työntekijöille kuin mahdollista kansainvälisesti skaalattavan teknologian avulla.
Työsarkaa myös riittää, kun myös kansainvälinen kehitys luo pelkoja ja epävarmuutta ja syö paitsi johdon myös henkilöstön rohkeutta, Krohn pohtii.
Yrityksen toisella perustajalla, diplomi-insinööri ja terapeutti Saara Rantasella on oma tulokulmansa samaan asiaan.
Teknisessä maailmassa on paljon kaavoja ja prosesseja. Kun jokin ei toimi, osaamme selvittää vian ja korjata sen. Saamme loogisella päättelyllä asioita toimimaan, kehittymään ja tehostumaan. Insinöörikansana olemme tässä hyviä. Usein kuitenkin erehdymme luulemaan, että nuo samat toimintamallit tehoavat mieleen. Mielen kanssa työskennellessä toimivat kuitenkin täysin eri kaavat. Haluan luoda inhimillisempää työelämää tuomalla hyvinvoinnin kaavat ihmisille käyttöön, Rantanen kuvailee.
Jopa yli puolet valmiita vaihtamaan työpaikkaa henkisen hyvinvoinnin vuoksi
Kuullas Oy:n tilaaman laajan kyselyn mukaan peräti kolmeneljäsosaa tutkimukseen vastanneista työntekijöistä koki, että henkinen hyvinvointi vaikuttaa heidän työpanokseensa erittäin tai melko paljon. Hätkähdyttävin tulos koski vastaajien valmiutta vaihtaa työpaikkaa, jos henkistä hyvinvointia ei oteta vakavasti, sillä yli puolet (53 %) olisi silloin valmis vaihtamaan työpaikkaa.
Jo nyt joka toinen on valmis vaihtamaan työpaikkaa, jos henkiseen hyvinvointiin ei kiinnitetä huomiota. Tilanne on hälyttävä: työnantajien on pakko toimia, jos he haluavat pitää työntekijänsä sitoutuneina, Krohn huomauttaa.
Millenniaaleille työilmapiiri on työpaikalla ykkösasia: heistä 71 prosenttia mainitsi sen tärkeimpänä työhön vaikuttavana seikkana. Rantanen muistuttaa, että erityisesti nuoremmille työntekijöille hyvä työilmapiiri voi tasapainottaa kuormittavaakin työtä.
Jos ilmapiiri on huono, se heikentää työntekijän kokemusta työn mielekkyydestä riippumatta työmäärästä tai työtehtävästä. Työpaikkojen ilmapiiriin panostaminen on voittava strategia yritykselle, Rantanen toteaa.

Kuullaksen perustajat Irina Krohn ja Saara Rantanen.
Skaalautuva Match-työkalu
Ajattelunsa pohjalta Krohn ja Rantanen ovat kehittäneet mielen valmennusta uudenlaisena joustavana ja helppokäyttöisenä digitaalisena palveluna.
Match-työkalun avulla jokainen työntekijä löytää nopeasti itselleen sopivimman mielen valmentajan parilla klikkauksella. Sen jälkeen etävalmennukset toteutetaan työntekijöiden aikataulujen mukaan.
Meillä on elintärkeää, ja valmennukset ovat henkilökohtaisia, luottamuksellisia ja turvallisia, Krohn sanoo.
Match-palvelun ideana on tuoda yrityksen kaikkien työntekijöiden ulottuville monipuolinen joukko mielen hyvinvoinnin huippuammattilaisia. Tällä hetkellä valmentajia on noin 30 ja määrä on kasvamassa yli 50 valmentajan.
Match-ajanvaraukseen kirjautunut työntekijä valitsee puhuttelevan valmennusaiheen, minkä myötä hänelle kohdentuvat sopivimmat mielen valmentajat sekä vapaat valmennusajat. Sen jälkeen työntekijä saa linkin noin 45 minuutin etätapaamiseen sähköpostitse ja koko valmennus toteutetaan työnantajan kanssa sovittujen valmennuskertojen ja aikaikkunan puitteissa. Valmennuksen aikana jaetaan HR:lle ja johdolle anonymisoitua dataa palvelun käytöstä, vaikuttavuudesta sekä työntekijöiden antamista avoimista palautteista.
Helppokäyttöisyys auttoi Stalatubella
Lahtelainen, maailmanlaajuisesti tunnettu suuri ruostumattomien teräsratkaisujen valmistaja Stalatube on aloittanut yhteistyön Kuullaksen kanssa. Tavoitteena on ollut rakentaa ratkaisuja työntekijöiden tueksi lähelle arkeen. Valmennuksen kautta työntekijöille avautui mahdollisuus proaktiiviseen mielen hyvinvoinnin kehittämiseen niin yksilö- kuin tiimitasolla.
Stalatuben talousjohtaja Sari Pulkkisen mukaan yllättävintä on ollut se, kuinka paljon ammattivalmentajan kanssa käydyt keskustelut ovat nostaneet omia toimintatapoja ja ajattelumalleja tietoisuuteen ja mahdollistanut niiden kriittisen tarkastelun.
Matchin kautta on koettu helpoksi löytää sopiva ammattilainen tarjolla olleiden ammattilaisten joukosta. Plussana on pidetty, että palvelu tukee niin yksilöitä kuin tiimejä pitämään proaktiivisesti huolta hyvinvoinnista, Pulkkinen kertoo.
Stalatubelaisten mielestä palvelu toi alusta alkaen arkeen mielekkään keinon pysähtyä reflektoimaan omaa toimintaa ja ajattelua. Ulkopuoliset ammattilaiset on koettu hyvällä tavalla neutraaleiksi, joille on luontevaa puhua. Myös match-palvelun helppokäyttöisyys on saanut kiitosta.
Juha Falck, Director of New Business Acquisition, teknologiayhtiö Qvikistä, kuvaa valmennuskokemustaan omia ongelmia ja solmukohtia avaavaksi.
Kuin olisi huippu-urheilija, jota valmennetaan kohti huippusuoritusta. Tiimivalmennus puolestaan mahdollisti hemmetin avoimen keskustelun, jonka myötä pystyimme miettimään konkreettisia ratkaisuja haastekohtiin. Resilienssi kasvoi valmennusten myötä. Niin yksilö- kuin tiimivalmennuksessa oltiin asian ytimessä.
Proaktiivinen valmennus on uudenlainen työntekijöiden hyvinvointia tukeva, kyvykkyyksiä kehittävä ja mielen haasteita ennaltaehkäisevä ja siten henkilöpääoman arvoa kasvattava työkalu yksilöille sekä tiimeille, Krohn tiivistää.
Missiomme on rakentaa sosiaalisesti kestäviä työpaikkoja, jossa tasapainoinen arki tukee henkilökohtaiseen kehittymiseen sitoutuneita rohkeita työntekijöitä, Krohn sanoo.