Johtaminen
Nuoret arvostavat johtamisen selkeää sanoittamista – asiantuntijan 7 vinkkiä nuorten johtamiseen
Opinnoista työelämään siirtyminen on herkkä vaihe, jossa nuori työntekijä kaipaa usein tukea. Yrityksen johtamiskulttuuri ja työelämäpuhe jättävät jälkensä nuoriin, joista kasvaa tulevaisuuden asiantuntijoita ja johtajia, sanoo LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Susa Nikula. Lue seitsemän tärkeää huomiota nuorten johtamisesta.
LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaavan johtajan Susa Nikulan johtamisfilosofia on muovautunut ikuisesta idealistista ratkaisukeskeisemmäksi 20 vuoden HR-uran aikana.
Tasavertaisuus, vuorovaikutus ja yksilöllisyys – laadukasta suoritusta ja tehokkuutta unohtamatta, Nikula nostaa esiin.
Hän on kehittänyt johtamista eri organisaatioiden johtoryhmissä ja yritysten hallitus- ja luottamustehtävissä sekä johdonkonsulttina. Lisäksi Nikula on kirjoittanut Johtamislupaukset-kirjan, ja tuonut lupauskulttuurin myös LähiTapiolaan niin johtajille kuin työntekijöillekin.
Moni johtaja kertoo, että heidän organisaatiossaan johtamisperiaatteet ovat kunnossa. Kun kysyn, mitä te tavoittelette johtamisella tai johdetaanko teillä johtamista, harvoin osataan kuitenkaan vastata. Jos näitä asioita ei ole sanoitettu yrityksessä, konkretia jää uupumaan ja johtaminen on hajanaista. Erityisesti nuorien, vasta uransa alkuvaiheessa olevien työntekijöiden kannalta johtamiskokemuksella on valtavan suuri merkitys, Nikula sanoo.
Nuoria huolettaa töiden kuormittavuus jo ennen työelämään siirtymistä
NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan nuorten työelämäodotukset ovat heikentyneet merkittävästi; heitä huolettaa töiden kuormittavuus jo ennen työelämään siirtymistä.
Nuorten huoleen on suhtauduttava vakavasti, minkä vuoksi halusimme myös selvittää aihetta tarkemmin. Töissä helpottaa -kyselytutkimuksemme paljastaa, että todellisuus on nuorten odotuksia parempi: lähes 70 prosenttia työelämänsä aloittaneista nuorista työntekijöistä kokee löytäneensä työn, joka kiinnostaa, Nikula kertoo.
Yrityksissä on hyvä miettiä, mihin suuntaan työelämää halutaan kehittää. Johtamisella ja positiivisella työelämäpuheella voidaan vaikuttaa vahvasti nuorten kokemukseen ja mielikuvaan. Johtamiskulttuuri jättää jälkensä nuoriin työntekijöihin, joiden joukossa kasvaa tulevaisuuden asiantuntijoita ja johtajia, Nikula sanoo.
LähiTapiola-ryhmän ROIHU-henkilöstötutkimuksessa kartoitetaan, miten työntekijät kokevat yhdessä sovittujen johtamislupausten toteutuvan. Erityisesti alle 25-vuotiaat työntekijät arvostavat korkealle esihenkilötyötä, ja esimerkiksi johtamislupausten tyytyväisyysindeksi on 87,9/100. Tulos on AAA-luokassa eli parhaalla tasolla, johon organisaatio voi yltää.
Henkilöstötutkimuksemme tulos kertoo, että nuoret työntekijämme arvostavat johtamisen selkeää sanoittamista. Yleisesti nostaisin nuorten johtamisessa esiin mielen hyvinvoinnin tukemisen, johdonmukaisuuden ja turvallisen ilmapiirin, jossa on tilaa oppia ja tehdä virheitä, Nikula sanoo.
Vinkit nuorten johtamiseen:
1. Ohjeista ja opasta alkuun työelämässä
2. Kysy ja rohkaise kysymään – älä oleta
3. Motivoi ja innosta – luo merkityksellisyyttä
4. Ole tasavertainen
5. Huomioi yksilöt
6. Luo turvaa ja kehitä osaamista
7. Anna palautetta ja kannusta
Lisätietoja:
susa.nikula@lahitapiola.fi ja tuuli.eerola@lahitapiola.fi
Lähde: LähiTapiola