mainos_669

Rekrytointi

Tekoälyn aikakausi rekrytoinnissa: uhka vai mahdollisuus?

artikkelikuva: Tekoälyn aikakausi rekrytoinnissa: uhka vai mahdollisuus?

Nykyajan työnhaussa teknologian rooli on merkittävämpi kuin koskaan aiemmin. Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, digitaaliset alustat, verkostoituminen ja tekoälyn kehittyminen ovat mullistaneet rekrytointiprosessin. Työhakemusten laatiminen ja lähettäminen on nopeutunut, ja samaan aikaan työnantajien on käsiteltävä valtavia määriä hakemuksia. Työnhaun digitalisoituminen on tehnyt työpaikkojen hakemisesta saavutettavampaa, mutta samalla se on tuonut mukanaan uudenlaisia haasteita.

Globaalisti tarkasteltuna tekoälyllä tuotettujen työhakemusten yleistyminen on alkanut vaikuttaa merkittävästi rekrytointiprosesseihin. Remoten tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan tekoälyn avulla luotujen työhakemusten tulva kuormittaa työnantajia, ja moni kokee hakijoiden seulomisen muuttuneen entistä työläämmäksi. Yli 4 000 yritysjohtajaa kattanut tutkimus osoittaa, että tekoälyllä laaditut hakemukset lisäävät epäpätevien hakijoiden määrää ja vaikeuttavat rekrytointia entisestään.

”Nykyajan työnhaussa teknologian rooli on merkittävämpi kuin koskaan aiemmin.

Työnantajat kamppailevat hakemusruuhkan kanssa

Tutkimuksen mukaan työnantajat käyttävät keskimäärin yli yhdeksän työpäivää yhden työtehtävän hakemusten käsittelyyn. Hakemusten suuri määrä johtuu osittain siitä, että tekoäly tekee hakemusten luomisesta ja lähettämisestä vaivatonta, jopa automatisoitua. Neljäsosa yrityksistä ilmoittaa saavansa niin paljon hakemuksia, että niiden käsittely tuntuu ylivoimaiselta. Vielä huolestuttavampaa on se, että 73 prosenttia työnantajista on saanut hakemuksia, jotka sisältävät väärää tietoa tai ovat kokonaan tekoälyn kirjoittamia.

Samanaikaisesti sopivien kandidaattien löytäminen on haastavampaa kuin koskaan. Jopa 40 prosenttia yrityksistä kertoo joutuneensa vähentämään hakemusten käsittelyyn käytettävää aikaa tekoälyhakemusten tulvan vuoksi, mikä saattaa heikentää työnhakijakokemusta ja johtaa siihen, että osa ansioituneista hakijoista jää huomaamatta.

Tekoälyn kaksiteräinen miekka

Tekoälyn hyödyntäminen ei kuitenkaan ole pelkästään ongelma, vaan se voi tarjota myös ratkaisuja rekrytointiin liittyviin haasteisiin. Remoten tutkimuksessa selvisi, että neljäsosa yrityksistä käyttää jo tekoälyä rekrytointityössä helpottaakseen hakemusten esiseulontaa ja arvioidakseen hakijoiden osaamista paremmin. Teknologian avulla voidaan suodattaa epäpätevät hakemukset pois ja keskittyä niihin kandidaatteihin, joiden taidot ja kokemus vastaavat parhaiten tehtävää.

”Työelämän nopea muutos ja osaajapula haastavat suomalaisia yrityksiä.

Työelämän nopea muutos ja osaajapula haastavat suomalaisia yrityksiä, ja tekoäly voi olla keino tehostaa rekrytointiprosesseja. Oikein hyödynnettynä se voi auttaa löytämään parhaat kyvyt, vähentää työnantajien hallinnollista taakkaa ja parantaa työnhakijoiden kokemusta.

Kohti tasapainoista rekrytointia

Tulevaisuudessa rekrytoinnin avainkysymys on, miten tekoälyä hyödynnetään vastuullisesti. Sen sijaan, että nähdään tekoäly yksinomaan ongelmana, tulisi yritysten miettiä strategioita sen tehokkaaseen ja eettiseen käyttöön.

Yritysten on luotava selkeitä linjauksia siitä, mitä hakemuksia pidetään hyväksyttävänä ja mitä keinoja käytetään hakijoiden arvioinnissa. Samalla hakijoiden on ymmärrettävä, että laadukas ja personoitu hakemus, joka kuvastaa aidosti osaamista ja kokemusta, on edelleen avain onnistuneeseen työnhakuun.

”Tekoäly voi olla joko hidaste tai mahdollistaja.

Tekoäly voi olla joko hidaste tai mahdollistaja – kaikki riippuu siitä, miten se otetaan osaksi rekrytointistrategiaa. Yrityksille ja HR-ammattilaisille haasteena on tasapainon löytäminen teknologian ja inhimillisen arvioinnin välillä. Tulevaisuuden menestyjät ovat niitä, jotka onnistuvat yhdistämään nämä kaksi tehokkaasti.

Remoten tutkimukseen haastateltiin 4 126 yritysjohtajaa Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta syksyllä 2024.

Lähde: Remote

Teksti: Paul Charpentier
Kuvat: Pixabay

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »