Isännöinti & hallitus
KOLUMNI
Taidetta taloyhtiöön – miksi ihmeessä?
Voiko taloyhtiö edes hankkia taidetta ja onko se asunto-osakeyhtiön toimialaan kuuluvaa?
Kirjoittaja: Reijo Savolainen
Taloyhtiö voi tietyin edellytyksin ja rajauksin hankkia ja toteuttaa taidetta kiinteistöllään. Suosimani termi asuintalon taiteeseen liittyen on kiinteistötaide. Tarkoitan sillä kiinteistölle toteutettavaa, pysyväisluonteista taidetta, josta tulee osa kiinteistökokonaisuutta. Taidetta voi toteuttaa piha-alueelle, julkisivuihin ja porraskäytäviin. Kiinteistötaidetta voi toteuttaa esimerkiksi reliefeinä, maalauksina ja vaikkapa osoitekyltteinä. Taideinvestoinnin täytyy olla asumispalvelujen tuottamiseen liittyvä, taloyhtiön ja osakkaiden etua palveleva esimerkiksi asumisviihtyvyyttä parantamalla.
Kiinteistötaiteesta on hyötyä kiinteistön omistajalle
Taiteesta on todettu olevan mielenterveydellisiä hyötyjä. Myös kiinteistötaloudellisesta
näkökulmasta taiteen toteuttaminen voi olla monella tavalla hyödyllistä. Taideteokset kiinteistön julkisivussa luovat taloyhtiölle yksilöllisyyttä, tunnettuisuutta ja arvostusta. Kun taideteoksilla porraskäytävissä osoitetaan asukkaille arvostusta, se heijastuu asukkaiden käyttäytymiseen ja toimintaan. Kokemukset ovat osoittaneet, että tyylikkäät taiteella viimeistellyt porraskäytävät säilyvät siisteinä, nuhraantumattomina kauemmin kuin tavanomaiset porraskäytävät.
Niin julkisivuissa kuin porraskäytävissäkin taide torjuu ilkivaltaa ja vähentää huoltokorjaustarvetta, mikä hillitsee hoitokuluja. Kiinteistötaide voi nostaa taloyhtiön arvostusta ja jopa nostaa osakkeiden arvoa.
Kiinteistötaiteen teemat läheltä taloa ja asukkaita
Teemat kannattaa valita konkreettisista, ymmärrettävistä ilmiöistä. Erinomainen lähtökohta on talon, kadun tai lähiseudun historia. Lähiluonto on myös taiteen aarreaitta. Ymmärrettävät teokset välttyvät ilkivallalta. Abstraktit teokset eivät ole parhaita. Tiedän tapauksen abstraktisesta porraskäytävämaalauksesta, joka johti asukkaiden ärtymykseen ja teoksen omatoimiseen täydentämiseen konkreettisemmilla lisäyksillä. Sittemmin teos maalattiin yli.
Kiinteistötaiteen toteutuksia näemme valitettavasti harvakseltaan
Valitettavasti asuntoyhtiöiden osalta taideteosten toteutusten määrä on jäänyt varsin vaatimattomaksi. Taiteellisuutta ei koeta välttämättömäksi ja sen hyötynäkökohtia ei oivalleta vastikepaineiden rasittaessa. Silti muutamia taloyhtiöiden julkisivumaalauksia on viime vuosina ollut julkisuudessa esillä. Taloyhtiöissä paras ajankohta toteutuksille on peruskorjaushanke, johon luontevasti liitetään taiteellisia ulottuvuuksia.
Vuokratalokohteissa toteutuksia on huomattavasti enemmän. Erityisen ansioitunut on valtio-omisteinen Kruunuasunnot Oy, jonka toteuttamien teosten määrä on sadoissa. Kokemukset teosten positiivisista vaikutuksista ovat motivoineet systemaattiseen toimintaan. Keravan palvelutalosäätiön Toukolan Palvelutalon julkisivuun toteutettu Kehrä-niminen upea reliefi on tuorein tietämäni taideteos. Toisaalta Keravalla rakennusvalvontaviranomaiset torjuivat keskustan tornitaloyhtiön yhtiökokouksessa ansiokkaasti hyväksytyn näyttävän reliefin. Tiettävästi sillä perusteella, että siitä olisi syntynyt kauas näkyvän paikan vuoksi liikaa keskustelua.
Mielenkiintoinen peruste, koska taiteen tarkoitus lienee olla esillä ja herättää keskustelua.
Reijo Savolainen
Kiinteistöneuvos
Asunto- ja kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry
hallituksen jäsen