mainos_1055

Hyvinvointi
Valmennus
Yrityskulttuuri

Iissä pohditaan työn kipukohtia leirinuotioilla

artikkelikuva: Iissä pohditaan työn kipukohtia leirinuotioilla

Iin hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival.


Työsuojelurahaston kehittämisavustuksen tuella toteutetussa Työelämän leirinuotiot -hankkeessa työssä jaksamisen haasteet nostetaan rohkeasti esille ja etsitään niihin ratkaisukeskeisiä työkaluja työyhteisövalmentajan johdolla. Tavoitteena on vahvistaa työhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä vähentää sairauspoissaoloja. Hankkeessa hyödynnetään luonnon myönteisiä vaikutuksia.

Iin kunnassa toteutettavan Työelämän leirinuotiot -hankkeen tavoitteena on vahvistaa työyhteisön jäsenten välistä vuorovaikutusta ja tukea esihenkilöitä siten, että heillä on voimavaroja kohdata kaikki työyhteisön jäsenet tasavertaisesti ja arvostavasti. Hankkeen toteuttaa Sydänlanka Oy tiiviissä yhteistyössä Iin kunnan kanssa. Lisäksi mukana on Axico Oy.

”Olemme tunnistaneet kuntamme työyhteisöissä kipukohtia työssä jaksamisessa ja työhyvinvoinnissa. Yhteisöllisyyden kokemukset jäävät vähäisiksi, ja nopeasti muuttuva työelämä tuo omat haasteensa. Aloimme pohtia, millaisilla keinoilla voisimme tukea työelämän inhimillisyyttä ja vahvistaa kohtaamisia työyhteisötasolla”, taustoittaa Iin hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival.

Hanke tähtää arvostaviin kohtaamisiin

Hankkeen taustalla on Iin uudistettu kuntastrategia, jossa yhtenä keskeisistä teemoista on johtamisen kehittäminen entistäkin ihmisläheisemmäksi, vuorovaikutteisemmaksi ja laadukkaammaksi.

Työelämän leirinuotiot -kehittämishankkeen kohderyhmää ovat esihenkilöt ja leirinuotioille omasta halustaan hakeutuvat Iin kunnan henkilöstön jäsenet. Sydänlangan ja Axicon työyhteisövalmentajat fasilitoivat keskustelua, antavat ratkaisukeskeistä valmennusta ja sparraavat esihenkilöitä. Hanke käynnistyi täysimittaisesti lokakuun alussa.

Kehittämisavustuksen hakemista Työsuojelurahastolta Puolitaival kuvaa kaikin puolin sujuvaksi.

”Yhteistyö Työsuojelurahaston rahaston kanssa oli alusta saakka erittäin sujuvaa. Yhteyshenkilö oli kiinnostunut hankkeesta, ja saimme häneltä opastusta käytännönasioihin sekä kehittämisavustuksen hakemiseen. Rahoitus myönnettiin, sillä hankkeella on uutuusarvoa”, Puolitaival sanoo.

Nuotion äärellä on luontevaa nähdä toinen ihmisenä

Hankkeen nimi, Työelämän leirinuotiot, ei ole vain kuvaannollinen. Hankkeessa järjestetään konkreettisia tilaisuuksia kokoontua luonnon helmassa leirinuotion ympärille. Tulen äärellä osallistujat voivat jakaa kokemuksia jaksamisen haasteista.

”Ihmiset ovat aina kokoontuneet leiritulille. Elävä tuli puhuttelee ja tarjoaa tilaisuuden kokoontua tulen ympärille ja kohdata toinen toisensa kasvotusten, jolloin yhteys ihmisten välille syntyy kuin itsestään”, Puolitaival kertoo.

Julkisuudessa keskustellaan luonnon hyvinvointivaikutuksia. Iissä luonnolla on vahva asema, joten luontoon lähteminen työporukalla on luonteva valinta. Luonnonläheisyys vähentää stressiä, ja nuotion ääreen istuminen keskellä kiireistä arkea tarjoaa hetken pysähtymiselle ja kuulumisten vaihtamiselle.

”Leirituli rauhoittaa ja luo puitteet mielen tyyntymiselle. Tulen äärellä voi nähdä ihmisen työroolin takana ja kysyä toiselta, että miten sinä voit. Leirinuotioiden keskustelut liikkuvat osallistujien kipukohdissa ja niiden ratkaisemisessa”, Puolitaival kuvailee.

Sarjakuvan kuvittaja on Réka Gruborovics.

Työsuojelurahasto
Onko työpaikallasi haasteita tai ongelmia, joita ette saa syystä tai toisesta ratkaistua? Silloin ulkopuolisen asiantuntijan apu voi olla kullanarvoista. Siihen voitte hakea kehittämisavustusta. Ensin toki täytyy suunnitella yhdessä, mihin asiantuntijan apua käytetään. Sitten vain rahoitushakemusta tekemään! Se käy kätevästi verkossa oma.tsr.fi-palvelun kautta. Kehittämishankkeessa pääsette antamaan yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa työpaikkasi ongelmille kyytiä. Kehittämishankkeella voi olla pitkäkestoisia, positiivisia vaikutuksia työpaikkasi arkeen. Laita siis toimeksi! Ennen hakemuksen tekemistä ole yhteydessä Työsuojelurahaston tutkimusasiantuntijoihin: www.tsr.fi

Ryhmiin hakeudutaan oman kipukohdan perusteella

Leirinuotioilla käsitellään työelämässä tunnistettuja ylätason haasteita, kuten mm. riittämättömyyden tunne, stressi ja unettomuus. Ryhmät kootaan työntekijöiden omien kiinnostuksenkohteiden pohjalta. 5–10 hengen ryhmät kokoontuvat muutamia kertoja.

Mukaan leirinuotiolle lähtee työyhteisövalmentaja. Valmentaja ohjaa keskustelua teemasta, joka haastaa ryhmän hyvinvointia ja tarjoaa ratkaisukeskeisesti työkaluja arjen haasteiden hallitsemiseksi ja ratkaisemiseksi.

Keskustelussa pureudutaan syihin, jotka aiheuttavat esimerkiksi riittämättömyyden tunnetta. Mistä syyt aiheutuvat ja miten niistä kumpuavia tunteita voi käsitellä rakentavasti ja voimavarakeskeisesti?

”Leirinuotioiden tavoitteena on, että kipukohdat normalisoituvat ja niihin osataan suhtautua lempeämmin. Omat jaksamisen haasteet saattavat tuntua uniikeilta. Jo se helpottaa, että saa kuulla, että muilla on samankaltaisia kokemuksia ja saa vertaistukea muilta saman ongelman kanssa painiskelevilta”, Puolitaival sanoo.

Työhyvinvointilähettiläät vievät ratkaisuja työyhteisöihin ja kyliin

Leirinuotioille osallistuu myös työhyvinvointilähettiläitä, jotka vievät leirinuotioiden tietoja ja taitoja työyhteisöjen arkeen. Työhyvinvointilähettiläät ovat hyvinvoinnin teemoista kiinnostuneita työntekijöitä, jotka lähtevät hankkeeseen mukaan vapaaehtoisesti.

Sydänlangan ja Axicon työyhteisövalmentajat valmentavat työhyvinvointilähettiläät osana Työelämän leirinuotiot -konseptia. Hankkeen päätyttyä työhyvinvointilähettiläät pitävät yllä hankkeessa opittuja hyviä käytäntöjä ja jalkauttavat niitä kunnan työyhteistöihin. Työhyvinvointilähettiläät voivat tukea yhteisöllisyyttä työpaikalla tai kutsua työyhteisön leirinuotiolle.

Ii on vahvasti kylien kunta: kunnassa on yli kymmenen aktiivista kyläyhteisöä. Jotta hankkeessa kertyvä tietotaito ja osaaminen voidaan jalkauttaa koko kuntaan, tuotetaan hankkeessa infopaketteja, joiden ympärille järjestetään kyläinfoja.

Yhteisöllisyys kannattelee haastavissa tilanteissa

”Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa yhteisöllisyyttä. On normaalia, että ihminen ei jaksa koko ajan suorittaa sataprosenttisella teholla. Kun ihmisellä on haasteita työssä jaksamisen kanssa, parhaimmillaan ympärillä oleva työyhteisö voi tukea ja kannatella yksilöä vaikeiden hetkien yli”, toteaa Puolitaival.

Puolitaival muistuttaa, että työhyvinvointi ja yhteisöllisyys ei lähde vain yksittäisistä työntekijöistä. Iin kunnassa tarkastellaan myös johtamista ja rakenteita, ja varmistetaan, että peruselementit ovat kunnossa. Rakenteelliset ongelmat on ratkaistava ensin, jotta vertaistuki voi kukoistaa.

”Yhteiskunnallisesti pidän erittäin tärkeänä, että sekä rakenteelliset ongelmat että muut kipupisteet uskalletaan nostaa rohkeasti esille ja pohditaan, mikä työssä on oikeasti tärkeää. Tähän Työelämän leirinuotiot -hanke tähtää”, tiivistää Puolitaival.

Lisätietoja: www.tsr.fi

Työsuojelurahaston kehittämisavustus

  • Tarkoitettu työyhteisön kehittämiseen ulkopuolisen asiantuntijan ostopalveluna
  • Jo yli 1 000 toteutettua kehittämishanketta
  • Jatkuva haku oma.tsr.fi-palvelun kautta
  • Hankkeiden aihepiirejä

- työturvallisuus, työterveys, työkulttuuri

- yhteisöllisyys, esihenkilötyö, strategiatyö

- työyhteisön hyvinvointi ja oppiminen

- työympäristö, työergonomia

  • Tavoitteena on

- hyvinvoiva henkilöstö

- tuottava ja turvallinen työympäristö

Teksti: Meri Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »