mainos_1099

Turvallisuus

Telineen tilaajan vastuut

artikkelikuva: Telineen tilaajan vastuut

Kun katson ajassa taaksepäin noin 15 vuotta tullessani itse telineasentajaksi, on tähän päivään mennessä telinerakentamisen laatu kehittynyt ja työn arvostus noussut. Yhä laajemmin käytetään rakennustelineitä, joilla on korvattu tikkaat, jotka ovatkin useilta työmailta mahdollisuuksien mukaan poistettu käytöstä. Tällaisella muutokselle estetään helposti työtapaturmia, joita tikkailla työskentely helposti aiheuttaa.

Mutta kehitettävää edelleen riittää. Vuosittain tapahtuu edelleen useita vakavia onnettomuuksia telineisiin liittyen; useimmin teline romahtaa tai henkilö putoaa niiltä – kaikki tapaukset eivät vain saavuta aina laajaa tietoisuutta.

Telineen tilaajan vastuun ymmärtäminen

Suurimmalle osalle yrityksistä ja telineen tilaajista tulee koulutuksissamme yllätyksenä, miten laaja vastuu tilaajalla on. Vallalla oleva käsitys telineiden tilaamisesta ja vastuusta on ”meillä on kaikki kunnossa”, koska tilaajat olettavat telinetoimittajan vastaavan telineestä, kun teline rakennetaan ja telinetoimittaja ottaa sen käyttöön.

Asia ei ole Suomen lainsäädännön ja valmistajan käyttöohjeiden mukaisesti näin. Telineen tilaaja vastaa telineestä ja sen käyttöturvallisuuden säilymisestä koko käytön ajan, kun hän antaa sen muille käytettäväksi. Kun tämä asia käsitellään koulutuksessa, tulee laaja vastuu telineturvallisuudesta useimmille täytenä yllätyksenä, mutta alkujärkytyksen jälkeen on aina kuitenkin parempi tietää kuin olla tietämätön.

Telinerakentajien perehdyttäminen

Asentajien perehdyttäminen lainmukaisesti ja myös sen valvonta on pahasti takamatkalla. Itse alalle mennessäni sain vaatteet, varusteet sekä kypärän, ja ”perehdytyksenä” toimi työmaalle oppimaan lähteminen. Olin ennen telinealaa töissä metsäteollisuudessa, jossa perehdytys oli jo silloin todellista opettelemista kokeneen mukana, ja kun olit omasta ja kouluttajan mielestä ”valmis”, opista tehtiin todistus allekirjoituksineen.

Telineturvallisuusvalvonnoissamme on tavattu todella paljon telineasentajia, joita ei ole koskaan perehdytetty ja jotka eivät ole koskaan lukenut edes valmistajien asennusohjeita. Kokeilkaapa telineiden tilaajat työmaillanne: ottakaa muutama asentaja ja pyytäkää työnjohdolta todistus heidän perehdytyksestään – milloin, millä materiaalilla ja allekirjoitettuna. Vastaus ”tämä kaveri on näitä 15 vuotta tehnyt” ei toimi perehdytyksenä.

Suomessa perehdyttämisessä tulee toimia valmistajien ohjeiden ja 205/2009 57 §:n mukaisesti, kokemus ei sitä korvaa, minkä lisäksi vaadittavat asiat muuttuvat. Muistakaa myös ulkomailta tulevat asentajat, heidätkin tulee perehdyttää, omalla kielellään ja todistetusti.

Telineiden tarkastaminen

Rakennustelineiden tarkastajan tulee olla pätevä työhönsä. Työturvallisuuslaki 738/2002, asetus rakennustyön turvallisuudesta 205/2009, valmistajien asennusohjeet sekä standardit määrittelevät vaatimukset. Jälleen 15 vuoden työkokemus ei ole lain vaatimusten mukainen osoitus pätevyydestä. Tarkastustoiminta on erittäin vaihtelevaa laadultaan, osa tarkastuksista on ”nimi korttiin ja seuraavalle telineelle” -tyyppistä toimintaa.

Olimme työmaakierroksella eräällä isolla rakennustyömaalla, teimme telineiden katselmuksia asiakkaan kanssa. Havaitsimme useissa kohteissa, että telineet oli juuri samana päivänä tarkastettu, mutta telineissä oli valtavasti vikoja ja puutteita. Käänsimme kortit STOP:lle ja teimme reklamaation telinetoimittajalle. Heräsi keskustelu tarpeesta kolmannen osapuolen suorittamasta telinetarkastuksesta, koska tilaaja vastaa kuitenkin lopulta telineistä. Jos tarkastuspalvelu ostetaan telinetoimittajalta – joka siis on myös itse rakentanut telineet eli tarkastaa käytännössä omaa työtään – muista varmistaa tarkastajien pätevyys, onko heillä todistusta osaamisestaan. Sen sijaan ulkopuoliset tarkastajat ottavat telineet käyttöön ”tilaajan takki päällä”, ajatellen tilaajan etua – osaamista voi ostaa, vastuuta ei.

Tiedätkö, millainen on työmaasi telineturvallisuustaso?

Työmaan telineiden turvallisuustaso olisi hyvä mitata määräajoin. Telineturvallisuusasiantuntijan suorittama telineturvallisuuden nykytila-arvio, ns. kalibrointikäynti, paljastaa työmaasi telineturvallisuustason.

Jos työmaallasi ei ole tapahtunut läheltä-piti-tapauksia tai onnettomuuksia, se ei välttämättä kerro, ovatko asiat todellisuudessa kunnossa, vai onko ollut vain tuuria tähän asti. Parempi ennakoida kuin reagoida.


Janne Parantainen

Kirjoittajan Pateran perustajaosakkaan Janne Parantaisen työura alkoi 90-luvun puolivälissä metsäteollisuudessa. Työnantajatehtaan lakattua hän siirtyi yrittäjäksi, mistä tie vei myös rakennustyömaille sekä takaisin samaiselle tehdasintegraatille.

Vuonna 2015 alkoi Suomessa sen hetken suurin rakennustyömaa, jonka turvallisuuden varmentamisessa Patera oli mukana. Asiakkaan turvallisuusorganisaatiossa huomattiin yrittäjän turvallisuusorientoituminen ja osoitettiin kannustusta turvallisuuden kehittämiselle. Toiminnan alkuvuosina havaittiin, että turvallisuudessa ja erityisesti sen varmentamisessa olisi vielä paljon kehitettävää.

Teksti: Janne Parantainen / Patera Oy
Kuvat: Patera Oy

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »