mainos_1098

Sähkösaneeraus

Erikoiskeskusten piirikaavioiden teko pitäisi saada suunnittelijoiden vastuulle

Kirjoittaja: Mikko Arvinen

artikkelikuva: Erikoiskeskusten piirikaavioiden teko pitäisi saada suunnittelijoiden vastuulle

Yksilöllisten erikoiskeskusten piirikaavioiden teko sälytetään usein sähköurakoitsijoiden vastuulle heidän tahtomattaan.


Sekä sähköurakoitsija, -suunnittelija että sähkökeskusten valmistaja toivovat, että myös yksilöityjen piirikaavioiden laadinta velvoitettaisiin sähkösuunnittelijoiden tehtäväksi.

Erikoiskeskusten piirikaavioiden teko sälytetään yhä useammin sähköurakoitsijoiden vastuulle. Sen seurauksena piirikaavioita joudutaan odottamaan niin pitkään, että keskusten toimitusajat venyvät.

”Erikoiskeskusten valmistuksen aloittaminen edellyttää, että keskusvalmistajalle on toimitettu piirikaaviot. Toimitusketjun osalta tässä on ns. harmaa vyöhyke, mikä koskettaa sekä keskusvalmistajia, urakoitsijoita että sähkösuunnittelijoita”, sähkökeskuksia valmistavan UTU oy:n sähkösuunnittelu- ja arkkitehtitoimistoista vastaava myyntipäällikkö Risto Pirhonen sanoo.

Sähkönumerollisia vakiokeskuksia ongelma ei koske, sillä niissä piirikaaviot ovat valmiina, mutta erikoiskeskuksista on vain pääkaaviotason kuvat.

”Jos sähkösuunnittelusopimuksessa ei ole mainittu, että piirikaavion teko kuuluu suunnittelijalle, joudumme tivaamaan piirikaavioita urakoitsijoilta. Mitä pidempään piirikaavioita joudutaan odottamaan, sitä myöhemmäksi keskuksen valmistuksen aloitus siirtyy”, Pirhonen pahoittelee.

Aina piirikaavioita ei saada keneltäkään, jolloin yritys joutuu tekemään ne itse.

”Emme me niitä mielellämme tee. Piirikaavioiden teko edellyttää joka tapauksessa tietojen saamista suunnittelijoilta tai urakoitsijoilta, jolloin joudumme tekemään runsaasti päällekkäistä työtä.”

Piirikaavioiden tekovastuu määriteltävä

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelossa ja luettelon sähkösuunnittelutehtävien laajuutta tarkentavassa liitteessä piirikaavioiden teko on jaettu kahteen osaan; mallipiirikaavioiden laadinta kuuluu aina suunnittelijan tehtäväksi, mutta yksilöityjen piirikaavioiden teko on lueteltu lisätehtäväksi.

Mikäli tilaaja ei laita sähkösuunnittelusopimuksen tarjouspyyntöön erillistä ruksia yksilöityjen piirikaavioiden teon kohdalle, työ kaatuu usein sähköurakoitsijan vastuulle. Sen jälkeen riippuu urakoitsijan tilaajan kanssa tekemästä sopimuksesta, jääkö työ urakoitsijan maksettavaksi, vai pystyykö hän laskuttamaan siitä tilaajaa.

”Meidän mielestämme piirikaavioiden teko kuuluu ehdottomasti sähkösuunnittelutoimistoille. Ongelma poistuisi, mikäli piirikaavioiden teko määriteltäisiin suunnittelun tehtäväluettelossa ja sähkötyöselityksissä yksiselitteisesti suunnittelijoiden tehtäväksi. Se olisi kaikkien etu”, Pirhonen sanoo.

Suunnittelija ottaisi tekovastuun mielellään, urakoitsija haluaisi luopua siitä

Myös Granlund oy:n Tampereen aluetoimiston suunnittelun liiketoimintajohtaja Heikki Wilenin mielestä kaikki piirikaaviot tulisi antaa sähkösuunnittelijoiden tehtäväksi. Yksilöityjen piirikaavioiden teko ei kuitenkaan sisälly läheskään aina suunnittelijoiden työtilauksiin.

”Tällä tavalla pidetään tekijät omien ydintehtäviensä piirissä, suunnittelija suunnittelutehtävissä ja sähköurakoitsija asennustehtävissä ja hankinnoissa. Hyötyjänä on lisäksi asiakas, joka saa lopputuotoksena yhtenäisen ja tietosisällöltään ehjän suunnitelmakokoelman etenkin sähköisesti”, Wilen sanoo.

”Suunnittelijat vastaavat kokonaisuuden suunnittelusta, joten heidän pitää tietää, miten kokonaisuus toimii. Piirikaaviot tehdään juuri sitä varten. Meille urakoitsijoille riittää muutakin tekemistä, joten mieluummin keskittyisimme urakointiin kuin kuvien tekemiseen”, Kanta-Hämeen Turengissa sekä sähköurakointia että pienimuotoista sähkösuunnittelua harjoittavan Sähkö-Jore oy:n suunnittelija Kari Immonen sanoo.

Lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu Sähkömaailma-lehdessä 9/2024

Teksti ja kuva: Mikko Arvinen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »