mainos_1099

Uutta liiketoimintaa taloteknisten laitteiden kiertotaloudesta

Kirjoittajat: Tytti Bruce-Hyrkäs & Charlotte Nyholm

Tiesitkö, että talotekniikka on toiseksi suurin rakennusten materiaalisidonnaisten päästöjen aiheuttaja? Toimitilakohteissa ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät sekä esimerkiksi teräksestä ja alumiinista valmistetut ilmanvaihtokanavat voivat muodostaa jopa 20 prosenttia materiaalisidonnaisista kasvihuonepäästöistä. Eniten päästöjä aiheuttavat rakennusten betoniset ja teräksiset runkorakenteet.

Vaikka talotekniikan päästöt ovat merkittäviä, kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat keskittyneet pääosin suurten rakennusosien kiertotalouden edistämiseen. Nyt huomio tulisi kuitenkin kiinnittää talotekniikkatuotteisiin, joita usein vaihdetaan jo ennen kuin ne ovat tulleet elinkaarensa päähän, esimerkiksi rakennukseen tehtävien tilamuutosten vuoksi.

Kustannussäästöjä talotekniikan uudelleenkäytöstä

Laitekannan jatkuvalle uusimiselle tulisi löytää vaihtoehtoja. Metallin, muovin ja sähköelektroniikkaromun kierrättämisen sijasta voisimme uudelleenkäyttää talotekniikkatuotteita siinä tarkoituksessa, johon ne on alun perin valmistettu.

Monet tuotteet, kuten ilmanvaihtokanavat, olisi helppo palauttaa käyttöön puhdistuksen jälkeen. Teknologiset järjestelmät ovat puolestaan tilakohtaisesti räätälöityjä, mikä tekee niiden uudelleenkäytöstä hieman haastavampaa kuin yksinkertaisten kanavien.

Uudelleenkäyttö on kuitenkin mahdollista, jos järjestelmä on mahdollista irrottaa ehjänä. Tämä on esimerkiksi tuotevalmistajille tärkeä kriteeri tuotteiden suunnittelussa jatkossa. Järjestelmien modulaarisuus puolestaan mahdollistaa jopa uusien ominaisuuksien lisäämisen – koko laitteen uusimisen sijaan.

Talotekniikan kiertotalouden ensiaskeleet olisi helpointa ottaa uudelleenkäyttämällä yksinkertaisia tuotteita, kuten kanavia tai sähköhyllyjä. Isoimmat kustannussäästöt syntyisivät kuitenkin kalliiden ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien uudelleenkäytöstä. Hyöty rakennuttajalle voi olla merkittävä. Esimerkiksi eräs asiakkaamme saavutti 125 000 euron kustannussäästöt valitsemalla kohteeseensa käytetyn vedenjäähdyttimen.

Keino pienentää hiilijalanjälkeä

Talotekniikan kiertotalous toisi taloudellisia hyötyjä myös laitevalmistajille. Laitteiden ja osien second hand -myynti sekä paikallapäivityspalvelu mahdollistaisi liiketoiminnan kasvattamisen ilman että päästöt kasvavat. Kiertotalous voisi olla yrityksille yksi konkreettinen teko muiden tekojen joukossa, jolla he pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään.

Kiinteistö- ja rakennusalalle on ylipäätään synnyttävä uutta liiketoimintaa, jotta talotekniikan kiertotalous voi toimia. Meillä ei vielä ole toimijoita esimerkiksi rakennuksista irrotetun talotekniikan kunnostamiseen tai varastointiin. Syynä tarjonnan puutteeseen on se, että kysyntää ei ole ollut.

Kysynnän puute on puolestaan johtunut siitä, että talotekniikan kiertotaloudelle ei ole laadittu toimintamallia. Esimerkiksi tilanmuutoshankkeissa aikataulupaine saada vuokralainen takaisin tiloihin mahdollisimman nopeasti on niin kova, että projektit vedetään kerrasta toiseen tutuilla, tehokkailla prosesseilla.

Uusi hanke vauhdittaa kiertotaloutta

Kuvailemamme haasteen takia talotekniikka-alan toimijat ovat käynnistäneet Talotekniikan kiertotalous -hankkeen, jonka lopputuotoksena laadimme käytännönläheisen ohjeistuksen kiertotalouden toteutukseen. Ohjeistus sisältää prosessikuvauksen, joka kattaa sopimusteknisten asioiden käsittelyn, uudelleenkäytettävien osien valinnan, purkamisen, varastoinnin ja muut toimenpiteet, joiden avulla talotekniikkatuote voidaan palauttaa käyttöön. Lisäksi tuotetaan toimijakohtaiset ohjekortit uudelleenkäytön edistämiseksi.

Uskomme, että tämä maksuton ohje tulee olemaan tärkeä kimmoke taloteknisten laitteiden kiertotaloudelle – ja uusille liiketoimintamahdollisuuksille.

GREEN BUILDING COUNCIL FINLAND
Tytti Bruce-Hyrkäs
Vaikuttamisen ohjausryhmän jäsen, Green Building Council Finland
Vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja, Granlund Oy

GREEN BUILDING COUNCIL FINLAND
Charlotte Nyholm
Johtava asiantuntija
kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita.

Lue lisää osoitteesta: figbc.fi

CTA

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »